לפעמים הוא נולד מתוך צורך שצריך לתת לו מענה, לפעמים הוא מגיע מתוך רצון לפנק בני משפחה או חברים, לפעמים סתם מתחשק לבנות משהו וזה לא כל כך משנה מה ולפעמים הוא פשוט ניצת בראש כמו נר בוהק באפילת השגרה- רעיון לפרויקט חדש!
אמנות התכנון אינה שמורה לבעלי מקצוע בלבד, זהו שלב שקורה במידה כזו או אחרת בכל פרויקט, גם אצלכם!
אז איזה סוג של נגרים חובבים אתם? איך אתם מתחילים פרויקט חדש?
האם אתם מאלו שרואים תמונה בראש וזורמים עם התהליך? או שאתם מתכננים מראש על הנייר עד רמת הבורג ועובדים בצורה מובנית?
בגדול, אנחנו ניסינו קצת מהכל ולאט לאט גיבשנו לנו את הדרך הנכונה ביותר (עבורנו) להביא לעולם פרויקט חדש. איזה כיף שיש לנו בלוג ואנחנו יכולים לספר לכם מהן הדרכים ליצירת תכנית העבודה המיטבית עבורנו, לבד וביחד.
ככל שעובר הזמן והניסיון שלנו בעבודה עם עץ גדל, היחס בין זמן התכנון לזמן הביצוע משתנה. פעם הכף נטתה באופן מובהק להרבה זמן עבודה ומעט לתכנון וכיום המצב הפוך- יותר זמן מוקדש לתכנון. עם הזמן למדנו שלאחר שהפרויקט מתוכנן כמו שצריך הדרך לביצוע הופכת מהירה יותר ועם פחות טעויות.
כשהיינו בתחילת הדרך עבדנו מתוך תשוקה רגעית או אפילו גחמה ליצור. העיקר לבנות כבר משהו. תוך כדי העשייה היינו מתווכחים עד כדי ריבים של ממש על הדרך הנכונה שלפיה הפרויקט צריך להיבנות, וכך יצא שבפועל זמן העבודה היה ארוך בהרבה ממה שחשבנו כי עשינו המון טעויות שהיינו צריכים לחזור ולתקן.
אמנם אנחנו מאמינים גדולים בטעויות ובכך שמהן צומחת הלמידה המשמעותית ביותר, אך אחד הדברים החשובים שלמדנו לאורך הדרך הוא שחשוב לפתח הרגלי עבודה נכונים ואחד מהם הוא להקדיש זמן לשלב התכנון.
אם היינו מספרים לכם כמה פעמים חישבנו מההתחלה את כמות החומרים הדרושה לבניית ספסל זולה לאורך השנים הייתם צוחקים עלינו. כל פעם מחדש רשמנו את המידות על נייר , פירטנו את חלקי הרהיט, סכמנו, חישבנו עלויות שלחנו הצעת מחיר ו....זרקנו את הנייר לפח. נדרשו כמה שנים טובות (והרבה דפי נייר משומשים) כדי לייצר את תכנית המאסטר שאיתה אנחנו רצים היום (אתם יכולים למצוא אותה כאן בנגריה הקהילתית המקוונת שלנו עם עוד תכניות עבודה נוספות).
אנחנו משערים שהחזרתיות הכפייתית הזו תרמה לנו לתחושת הביטחון ותחושת השליטה שלנו בפרויקט וזה היה שלב חשוב בתחילת הדרך, אבל ככל שעבר הזמן נוצר אצלינו תסכול, בעיקר כי השקענו המון זמן בליצור את אותה התכנית שוב ושוב והזמן כידוע הוא משאב יקר.
אם היינו עוצרים לרגע ומסתכלים על עצמנו מהצד סביר מאוד להניח שהיינו צועקים: היי! תפסיקו רגע את מה שאתם עושים וחשבו בהיגיון.
זולה היא זולה היא זולה! בנינו מאות ספסלים כאלו ב-5 השנים האחרונות
היו דרושות לא מעט שנים והרבה התכווננות כדי ללמוד אחד את השנייה וכדי לפצח את צורת העבודה הנכונה לנו. המסקנה הכי חשובה שהגענו אליה היא שאנחנו אנשים שונים, צורת החשיבה שלנו אחרת וגם צורת העבודה.
כשאמיר בונה פרויקט לבד, שלב התכנון ותהליך העבודה נעשים בדרך שהכי מתאימה לו. לרוב הוא מחכה שהפרוייקט ייבנה אצלו קודם כל במחשבה. זה יכול לקחת לעתים לא מעט זמן, אבל הוא צריך לפצח את שיטות החיבור בין החלקים, ההשתלבות של התוצר בסביבה שאליה הוא מיועד, פרופורציות וכו' לפני שהוא ממש יוצא לדרך. ואז, כשכבר הכל מפוצח מבחינתו, הוא מתעצל לכתוב תכנית עבודה מאוד מפורטת. הוא כותב את מידות התוצר הכלליות על פיסת נייר, וגוזר את מידות החלקים השונים תוך כדי תנועה. כשהפרוייקט מפוצח אצלו בראש עוד בטרם התהליך, הוא פשוט כבר רוצה להוציא אותו לפועל. כשיפעת בונה פרויקט היא עושה זאת בדרך שהיא נכונה לה. היא עושה סקיצה ראשונית- ידנית במחברת ורושמת מחשבות וקווים מנחים. לאחר מכן עוברת למחשב וממדלת את הפרויקט בתלת מימד בסקצ'אפ (תוכנת שרטוט ומידול). לאחר שהמודל הממוחשב מוכן היא יוצרת את רשימת החלקים וכותבת את תהליך העבודה.
רק כשכל אלו מוכנים היא יוצאת לדרך ובונה את הרהיט.
כשאנחנו עובדים יחד שתי השיטות משתלבות ויוצרות את תהליכי העבודה של סטודיו9 (בתחתית הפוסט הוספנו סרטון התפלפלות על הדרך של כל אחד מאיתנו ליצירת תכנית עבודה, מוזמנים לצפות בו אבל אחרי שתסיימו לקרוא :) ).
אז אם לא היה ברור עד כה, המטרה של הפוסט הזה היא לעודד אתכם למצוא את הדרך שעובדת לכם הכי טוב ושהופכת את שלב התכנון לכלי עבודה מקדם עבורכם!
אז איך תמצאו את הדרך שלכם להתחיל פרויקט?
לפעמים זה מבלבל ומתסכל אבל אנחנו מאמינים שלכולם יש את הפוטנציאל להצליח. יש לכם כבר את כלי העבודה הכי חשוב לטובת העניין - השכל הישר שלכם.
יש טעויות שכל אדם עם היגיון בריא יכול למנוע. יש פתרונות שכל אדם עם היגיון בריא יכול להמציא, רק צריך לקחת רגע צעד אחורה ולהסתכל על הפרויקט ממעוף הציפור. חשוב לשאול את עצמנו - מהי הדרך הפשוטה והמהנה ביותר עבורנו לבנות את הפרויקט? ואת את התשובה לתת בהתאם לניסיון, ליכולות ולכלי העבודה שברשותנו.
תכנית עבודה לא חייבת להיות דבר מפוצץ או מקצועי, היא יכולה להתבצע באופן ידני עם עפרון על נייר או בהקלדה לטבלה במסמך וורד פשוט. היא יכולה להיוולד מתוך תוכנת שרטוט או מידול תלת מימדי , מתוך תמונה שמצאתם בפינטרסט ונתנה לכם השראה או שהיא יכולה להתקיים בראש שלכם.
לכל שיטה יש יתרונות וחסרונות אך בשלב ראשון פשוט חשוב להקדיש לפרויקט מחשבה. חשבו מהי הדרך שתבוא לכם הכי בקלות ותצליח לקדם אתכם בבניית הפרויקט.
בכל דרך שתבחרו קחו בחשבון שמטרות תכנית העבודה הן לפרק את הפרויקט לגורמים, לתכנן את מהלך הפעולות שיתאר את הכנת החלקים והחיבור שלהם עד לשלב הסופי ובעיקר להכיר יותר טוב את הפרויקט שלכם. זה נשמע קצת מוזר "להכיר את הפרויקט שלכם", הרי מי יכיר אותו אם לא אתם, אבל בכל פרויקט מסתתרות הפתעות ודברים שלא חשבתם עליהם מראש, בעיקר אם מדובר במשהו שאף פעם לא בניתם.
אבולוציה של תכניות עבודה- שרטוט ידני ותכנון ממוחשב, כל הדרכים לתכנון פרויקט כשרות!
אם נניח לרגע בצד את נושא הבטיחות - תכנית עבודה היא הדבר הכי חשוב בפרויקט! היא כל כך חשובה שהיא מהווה כלי עבודה בפני עצמו. כתיבת תכנית העבודה לא מסתיימת ברגע שמתחילים לנסר את החלקים, אנחנו לוקחים אותה איתנו לתוך הפרויקט, כותבים על הדף הערות, מוחקים טעויות ומשנים מידות. אם סיימתם יום עבודה ועוד לא הסתיים הפרויקט, תכנית העבודה תהיה החברה הכי טובה שיכולתם לבקש לעצמכם ביום העבודה הבא. אנחנו מתערבים שלא תזכרו מה הצעד הבא שצריך לעשות אלא אם תרשמו אותו באיזשהו מקום.
איפה תרשמו? בתכנית העבודה כמובן!
אם תקדישו לה אהבה ולא תזנחו אותה לאורך כל שלבי הבנייה היא תחזיר לכם אהבה כפליים.
במהלך הדרך תעדו את שלבי הבנייה בצילומים וגם את התוצר הסופי ועדכנו בתיק הפרויקט.
אם כבר בניתם משהו בעבר בטח שמעתם את המשפט האלמותי: וווואוו איזה יופי! את/ה בנית את זה? תבנה/י לי גם! ואז....אם לא תהיה לכם תכנית מעודכנת אתם תתחרטו ותתבאסו שלא עשיתם זאת. מניסיון.
אז....השתכנעתם?
אבולוציה של תכנית עבודה: גירסה ראשונה שנגנזה כי השולחן יצא קטן מדי, גרסה שנייה והרהיט שנבנה על פיה. ובימים אלו אנחנו עובדים על גרסה שלישית ואחרונה אחרי מקצה שיפורים. תכנית העבודה תעלה לאתר בקרוב.
סיכום:
גם אם אין לכם מושג מהי הדרך הנכונה ומהם השלבים שיובילו אתכם להפוך את ערימת הקרשים שמונחת לפניכם לרהיט שכרגע קיים רק בדמיון, אנחנו מבטיחים לכם שאם תפעילו היגיון פשוט, רק מעצם הקדשת המחשבה לשלבי העבודה והמהלך הנכון של הדברים, סדר חיבור, סדר פעולות וכו' אתם תחסכו לעצמכם זמן יקר ויש סיכוי טוב שגם טעויות יקרות בדמות חומר גלם שלא יזרק לפח.
אם עד היום לא הקדשתם לנושא התכנון מקום של כבוד, אנחנו מפצירים בכם, עשו זאת! נסו וחזרו לספר איך אתם אוהבים לתכנן ולתעד את הפרויקטים שלכם. ואם אתם מתחברים לדרך שבה אנחנו עובדים ואתם רוצים ללמוד שיטה ממש מעולה לתכנון פרויקט (ולקבל תמיכה בתכנון הפרויקטים הבאים!) מאנשים שכבר כתבו לא מעט כאלה ומשתמשים בתכניות עבודה ביומיום, אנחנו מזמינים אתכם להכיר את השיעור הדיגיטלי שלנו מתוך קורס נגרות שימושית- יצירת תכנית עבודה לפרויקט- שיעור תכנון. הוא סופר ממוקד. מחירו 50 ש"ח בלבד ויחד איתו תקבלו מתנה - מסמך לבניית תכנית עבודה שפיתחנו במיוחד עבורכם. הנה יפעת מספרת על השיעור:
לשאלות להתייעצויות ולשיתופים - אל תהססו לכתוב לנו.
תכננו בנעימים,
יפעת ואמיר
רגע לפני שאתם הולכים אולי תרצו להקשיב לשיחה שלנו...
לפני כמה ימים העמדנו מצלמה בסטודיו וקיימנו שיחה על ההבדלים בצורת התכנון שלנו. אמיר סיפר על הדרך שלו לתכנן פרויקט ויפעת על שלה, בלי תסריט מסודר או ניסיון להכריע איזו דרך טובה יותר (או עריכה של הסרטון), פשוט התפלפלנו על הנושא. רוצים לצפות/להקשיב? מוזמנים לערוץ היוטיוב שלנו. ואם אתם עוד לא עוקבים, אתם מוזמנים להירשם ולקבל איתות בכל פעם שעולה סרטון חדש.
Comments