אם הייתם שואלים אותנו לפני כמה שנים אם אנחנו חושבים שסדנאות נגרות מקוונות זה משהו שיש לו עתיד, היינו צוחקים לכם בפרצוף. כל הקטע בעבודה עם הידיים הוא להרגיש את החומר, לעבור תהליך. המטרה שלנו כמנחי סדנאות היא להרגיש את המשתתפים ולגשת לכל אחד בצורה שתאשפר לו/לה למצוא את עצמו בתוך תהליך העבודה, והמחשבה שניתן לעשות את זה ממרחק לא עלתה בראשנו בכלל.

הרעיון לעלות אונליין ניצת בראשינו לפני שנתיים בערך. חשבנו שיהיה נחמד ללמד ולהדגים טכניקות עבודה שונות שנגרים חובבים יוכלו ליישם בסדנאות הביתיות שלהם. הרעיון הזה נזנח כי השגרה התובענית שאבה אותנו לעשייה ה"רגילה" בעולם האמיתי. דיברנו בינינו על קורסי נגרות מקוונים למבוגרים ולילדים שנרצה ליצור בהמשך הדרך אך בפועל הסדנאות הפיזיות תפסו 100% מהזמן שלנו ולא ממש אפשרו לנו לפתח את זה. והאמת? נהנינו מהדרך אז לא הרגשנו צורך לפתח סדנאות חדשות ואפיקים חדשים עבור הסטודיו.
ואז הקורונה...או - כשהמציאות מחליטה בשבילך
האמת שבהתחלה שמחנו על הזמן שהתפנה ואיפשר לנו לשקוע חזרה לתוך הבית, הסביבה הקרובה והילדים. בהמשך, כמו כולם, התחלנו להתחרפן לאיטנו והמוצא שלנו היה לחזור לעבוד ולבנות דברים. בהתחלה בבית ואז במשמרות חזרנו לסטודיו.
פעם אמיר פעם יפעת.

פרויקט אופני הכושר שבנינו יחד עם הורים נוספים עבור הגן של בתנו במהלך הסגר. 100% חומרים בשימוש חוזר
העבודה עם הידיים היא הדבר שאנחנו הכי אוהבים לעשות. תחושת המשמעות, הסיפוק והאתגרים שמלווים כל פרויקט אישרו לנו פעם נוספת את מה שכבר ידענו- אנחנו צועדים בדרך הכי נכונה עבורנו ואין סיכוי שאנחנו הולכים להפסיק. אפילו כתבנו על זה פוסט וסיפרנו איך העבודה עם הידיים הצילה אותנו ברגעי משבר ואיך היא יכולה להוות גם עבורכם כלי להפגת מתחים והגברת תחושת המשמעות בעולם. בקיצור, החלטנו שלא משנה מה הולך שם בחוץ, אנחנו חייבים למצוא דרכים להמשיך לעבוד עם אנשים ולהנגיש את תחום הנגרות לכל מי שרוצה לבנות דברים באופן עצמאי.
ככה נולדו הסדנאות המקוונות שלנו
הפעם הראשונה הייתה ממש בסמיכות לתחילת הסגר הראשון כשהבנו שכל הסדנאות הפיזיות שלנו הולכות להתבטל. יחד עם ועדת חינוך ממושב שרונה החלטנו שלא מוותרים על הסדנה שנקבעה לילדי כיתות א-ג ובמהלך בזק של 48 שעות יצרנו ערכת נגרות חדשה לבניית משחק עץ מהמם- הקליפ קלאפ. כשהערכות היו בדרך אליהם צילמנו סרטון הדרכה שהמשתתפים יקבלו ועל פיו יוכלו לעבוד במקביל לצפייה בו ותוך מעקב אחרי שלבי העבודה. עד היום כל מי שמזמין את ערכת הנגרות הביתית לבניית קליפ קלאפ מהחנות שלנו שומע בפתיח של סרטון ההדרכה "שלום לילדי שרונה האדירים, מאוד התאכזבנו לבטל את הסדנה אז החלטנו להגיע אליכם בדרך יצירתית.." (בקיצור, אנחנו באמת חייבים לצלם אותו מחדש) :)
בתום הסדנה התחילו להגיע הודעות עם תגובות נלהבות והמשתתפים שלחו לנו תמונות וקטעי וידאו שלהם משחקים עם הקליפ קלאפים המגניבים שבנו. מהר מאוד הבנו שבתוך המציאות הזו שבה כל אחד נמצא בביתו, נוצרה הזדמנות אדירה לפתח את הרעיון הישן שלנו- סדנאות נגרות מקוונות.
ערכת הקליפ קלאפ, תמונה מהחנות שלנו ותמונות ששלחו לנו ילדי שרונה
הסדנה הראשונה שהתקיימה בשידור חי הייתה עם ילדי הגן של ליבי, בתנו האמצעית (בת 4.5). את רוב הניסויים שלנו אנחנו עורכים על ילדי הגנים. בזכות היותם צעירים והעובדה שהם לא מנסים להסתיר תחושות של התלהבות, תסכול, הצלחה או אכזבה, אנחנו מקבלים את המראה הביקורתית הטובה ביותר עבורנו לפיתוח סדנאות חדשות לילדים. בנוסף לכך, העובדה שההורים השתחררו מהצורך להפעיל את ילדיהם בזמן הסגר הקשוח, והאפשרות שנוצרה להם בדמות זמן עבודה יצירתי משותף עם הילדים (אפילו שזה היה לשעה אחת בלבד) הוכיחו את עצמם כחוויה חזקה ומקרבת, וכך התבסס מעמד הסדנאות המקוונת אצלנו בסטודיו.
תמונות ששלחו לנו הורי הגן לאחר הסדנה שקיימנו בזום (בנינו יחד בתים לכבוד סוכות)
רצים שנה קדימה.... לזמן הנוכחי
במהלך הסגר השלישי בכל יום שישי עבדנו עם קבוצה אחת או שתיים בסדנה שהועברה בשידור חי בזום. רכשנו ציוד מתאים: חצובות, מיקרופון אלחוטי, מצלמה מתקדמת... ופיתחנו שיטות חדשות להעברת התוכן. הסדנאות מתבצעות על בסיס ערכות שהמשתתפים בוחרים מהחנות שלנו, ערכות המגיעות עד אליהם עם שליח.

עם כל סדנה שעברה הבנו שנוצר פה משהו שלא בא לידי ביטוי בסדנה פיזית. מבלי להוריד מהמפגש האמיתי, המפגש המקוון מצליח לייצר אינטימיות מדהימה בתוך קבוצה. אנחנו עובדים המון עם ילדים בכיתות א'-ג' לדוגמא (במועצה שלנו הם לא לומדים בימי שישי ויש להם פעילות משלימה בתוך הישובים), כאשר אנחנו מעבירים להם סדנאות פיזיות יש מקרים בהם צריך להתמודד עם אירועי משמעת, ילדים שנלחמים בדו קרב "מי צועק יותר חזק", או העלבויות בסגנון אכלו לי, שתו לי גנבו לי את המסמר.
בסדנאות המקוונות זה פשוט לא קיים.
זה יתרון גדול בעיקר עבור קבוצות עם מורכבות חברתית או כשהמשתתפים מרוחקים אחד מהשני ולא יכולים מסיבה כזו או אחרת (או פנדמיה) להתכנס יחד.
אבל ללא קשר ישיר לכך, לסדנאות המקוונות יש פוטנציאל אדיר.
בני משפחה שלא יכולים להיפגש ורוצים בכל זאת לעשות משהו יחד יכולים לקבוע סדנת אונליין וליהנות מעבודה משותפת.
לחברה שרוצה לפנק את העובדים שלה, לחזק את היחסים ביניהם ולשמר את הזיקה שלהם למקום העבודה יש הזדמנות לעשות זאת גם בתנאים מגבילים.
רעיון נוסף שאנחנו מקדמים עכשיו למשל, הוא חיבור בין קהילות שותפות שממוקמות בארץ ובחו"ל ורוצות לשמר את הקשר בדרכים מיוחדות.
השתלמוית מקצועיות לצוותי חינוך, שעד לא מזמן העברנו פיזית בכל רחבי הארץ, מתקיימות באופן מקוון כאילו זה היה כך מאז ומעולם.

Comments