צביעה היא חלק בלתי נפרד מתהליך בניית רהיט. כדאי לחשוב על הגמר המתאים כבר בשלב התכנון כי במקרים רבים נרצה לצבוע את חלקי הרהיט עוד לפני שנחבר אותם ונבנה אותו באופן סופי.
עולם הצבעים הוא גדול ומורכב ומבוסס על תכונות החומרים. יש אנשי מקצוע שמתמחים בהתאמת חומר הגמר לחומר שעליו מיישמים אותו ברמת הרכיבים הכימיים ותכונותיהם . אבל... היות ואנחנו עוסקים בנגרות לחובבים וחובבות אנחנו מאמינים שאתם לא צריכים להיות נגרים מקצועיים כדי לבנות רהיטים נהדרים ולכן אין סיבה שלא תוכלו לצבוע אותם בעצמכם ולהגיע לתוצאות נהדרות.
לפני ואחרי צביעת רהיט - ביצוע ליאת הלוי , בוגרת קורס נגרות שימושית בסטודיו9
לפני שנצלול אל תוך עולם הגמרים חשוב שנבין למה בכלל צריך או כדאי ליישם חומר גמר.
לחומר הגמר שני תפקידים עיקריים: האחד נוגע להגנה על העץ והשני לאסתטיקה.
בחירה בגמר כזה או אחר תשפיע על רמת ההגנה על העץ ביחס למיקום הרהיט ולאופן השימוש בו.
בהיבט האסתטי- הבחירה בצבע אטום או לכה שקופה (לדוגמה) תביא לידי ביטוי את אופיו המיוחד של הרהיט שאתם בונים או משפצים. בעזרת גמר מתאים נוכל להדגיש או לטשטש אלמנטים מסויימים ברהיט.
הבחירה שלנו עשויה להשפיע על כל החלל שסובב אותו ואפילו על תחושת האדם שנמצא בחלל.
בנושא ההגנה על העץ- הבחירה בחומר לא מתאים תוביל לכך שתוך זמן קצר יחסית יתחילו לצוץ בעיות כמו: קילופים, עובש ושחיקה של העץ דבר שעשוי לפגוע ביופיו ובמקרים קיצוניים גם בחוזקו של הרהיט. במצב זה נאלץ לחזור על תהליך הצביעה לעיתים קרובות וזה די מבאס.
רהיט שנצבע בצבע על בסיס מים שאינו מתאים לתנאי חוץ- התוצאה: קילופים, סדקים ושינוי בגוון הצבע
אז איך תדעו איזה חומר גמר (צבע, לכה, שמן וכו') לבחור? טוב שהגעתם לכאן, סיכמנו את המידע הבסיסי שאתם צריכים לקראת צביעת הרהיט שלכם באופן עצמאי.
שלב מקדים- ניקוי וליטוש
לפני שנתחיל במלאכת הצביעה חשוב לנקות וללטש את העץ. ליטוש בצורה מדורגת יסיר סיבים רופפים וגסים למגע או שאריות צבע ישן שמתקלף, כך יתאפשר לצבע/לכה/שמן להיקשר בצורה טובה אל העץ. בדרך זו נשיג מגע נעים בזמן השימוש ברהיט ונעניק הגנה טובה יותר לעץ.
את הליטוש ניתן לעשות עם מלטשת חשמלית או בעזרת נייר לטש/ספוגית ליטוש באופן ידני.
כך או כך יש לבצע את הליטוש בצורה מדורגת- להתחיל בנייר גס יחסית (לא גס מדי כדי לא לשרוט את העץ, יש לבחור את רמת חיספוס הנייר בהתאם למצב העץ) ולסיים בליטוש עם נייר עדין.
לאחר הליטוש חשוב לנקות את העץ היטב מאבק ומנסורת על מנת שחומר הגמר יוכל להיקשר בצורה מיטבית אל העץ.
*שימו לב: לעיתים יש הנחיות יצרן בנוגע לליטוש העץ לפני צביעה/שימון, מומלץ לקרוא את התווית לפני יישום חומר הגמר!
בתחום שיפוץ הרהיטים ניתן להכין את העץ לצביעה בדרך נוספת: ישנם מסירי צבע (חומרים יעודיים להסרת צבע מרהיטים) שבעזרתם ניתן להסיר את שכבת חומר הגמר הישנה שיושמה על הרהיט ולאחר מכן ליישם שכבה חדשה. במקרים של רהיטים עם פיתוחים רבים בהם קיים קושי ללטש, מומלץ להשתמש במסיר צבע.
שתי סדרות נפוצות לסיווג רמת הגריט- רמת חיספוס- של נייר הלטש
אז צבע לכה או שמן?
איך נדע באיזה חומר לבחור?
קודם כל חשוב להבין מהן תכונות החומרים וכיצד הם פועלים.
באופן כללי, שמן יחדור ויספג אל תוך סיבי העץ בעוד שלכה וצבע ישארו כשכבה חיצונית על גבי העץ.
מעטה חיצוני של צבע/לכה ייתן הגנה טובה יותר מפני שחיקה. חדירת שמן אל העץ תזין אותו, תדגיש את אופיו הטבעי והמיוחד ותספק לו הגנה פנימית מעצם ספיגת העץ את השמן.
ישנם חומרים מתקדמים המשלבים בין הפעולות אך בפוסט הזה אנחנו מתייחסים לחומרים הנפוצים ביותר שקל למצוא כמעט בכל חנות לציוד טכני/טמבוריה מקומית.
אחד ההבדלים המהותיים ביותר בין סוגי החומרים הוא הבסיס שממנו מורכב החומר. בעזרת בסיס החומר (שניתן לרכוש בנפרד או במקרה של מים פשוט לפתוח ברז או... לשאוב מהבאר) נוכל לדלל ולנקות את החומר וגם לנקות את כלי הצביעה שלנו.
בואו נכיר את החומרים השונים קצת יותר מקרוב:
שמן הוא שם כולל למשפחה ענקית של חומרים, חלקם טבעיים וחלקם סינתטיים, שחודרים אל תוך העץ.
השמנים הסינתטיים יכולים להיות מגוונים עם פגמנטים שונים והטבעיים שקופים (אפשר לגוון עצמאית). בגדול הטבעיים מתאימים יותר לפריטים אומנותיים שרוצים להדגיש את מראה העץ ולכלי עץ שבאים במגע עם מזון והסינטתיים-התעשייתיים יתאימו יותר להגנה על רהיטים ובמיוחד לכאלה החשופים לשמש וגשם.
לכה היא שם כולל לחומרים שקופים או חצי שקופים שיאפשרו לנו לראות את סיבי העץ לאחר היישום (נקראת גם ורניש או ורנית). הוא מייצר שכבת הגנה חיצונית לעץ. נשתמש בלכה כדי להעשיר ולהעמיק את צבעו הטבעי של העץ וכמובן כדי לשמור ולהגן עליו מפני שחיקה ופגעים.
ניתן לגוון את הלכה עם פיגמנט (בייץ או פשוט מעט צבע עם בסיס דומה לזה של הלכה) ולהשיג לכה בעלת גוון מסויים שדרכה עדיין ניתן לראות את סיבי העץ. ניתן למצוא בחנויות לכה על בסיס מים (לכה אקרילית) ולכה על בסיס ממסים שונים (לכה פוליאוריטנית ועוד).
צבע הוא חומר גמר אטום או חצי אטום וגם הוא מייצר שכבת הגנה חיצונית לעץ. ההבדל העיקרי בין צבע ללכה, מבלי להיכנס להרכב הכימי של כל אחד מהם, הוא בתוצאה הויזואלית. לכה היא שקופה או בגווני עץ חומים במקרים של לכה מגוונת (מהגוני, אגוז, דובדבן וכו'), בעוד שצבעים יש בכל צבעי הקשת כך שניתן לצבוע את העץ בגווני אדום, כחול, צהוב וכו' וכו'. ברוב החנויות קיימת מכונה מגוונת כך שניתן לבחור צבע מתוך מניפה או קטלוג צבעים מעבר למוצרי המדף שמציעים צבעים גנריים. בנוסף, ניתן למצוא בחנויות צבעים על בסיס מים וצבעים על בסיס ממסים שונים (לעיתים נקראים גם צבעים על בסיס שמן).
לכל אחד מהחומרים (שמן/לכה/צבע) מידת ברק אחרת שמצויינת על גבי המיכל: מבריק/משי/מט, בחירה בכל אחת מהאופציות היא לגמרי עניין של טעם.
כדי להחליט איזה חומר מתאים ליישם כגמר לפרויקט שלכם שאלו את עצמכם את השאלות הבאות:
+ היכן הרהיט הולך לעמוד באופן קבוע ואיזה אופי תרצו להעניק לו? (בפנים או בחוץ ?שיבלוט או ישתלב עם הסביבה?)
+ עם איזה תנאים הוא הולך להתמודד? (גשם, שמש, לחות וכו')
+ כיצד הולכים להשתמש ברהיט/פריט העץ ומהי רמת השחיקה הצפוייה? (לצורך ישיבה, הגשת מזון, עיצוב החלל. האם מתקיים מגע תמידי בין הרהיט לאדם או לחפצים אחרים כמו שקורה בדק או במדרגות למשל?)
+ מה סוג העץ שממנו מורכב הרהיט? (עץ טבעי רך או קשה , פלטות תעשייתיות כמו סנדביצ'ים MDF/OSB..)
הנה כמה כללי אצבע שימושיים-
+ רהיטי חוץ מומלץ לצבוע בצבעים על בסיס ממסים (טרפנטין, טינר וכו'), צבעי אימולסיה (שילוב כימי בין מים לשמן) או בשמנים חודרניים ייעודיים לרהיטי חוץ, הם יתנו הגנה טובה יותר לעץ מאשר לכה. מה גם שללכה ישנה נטייה להתקלף, להיסדק, להשחיר ולקבל "כוויות" מהשמש.
+ רהיטי פנים מומלץ לצבוע בצבעים/לכה על בסיס מים או בשמן טבעי. הם בריאים יותר לאדם.
+ על פריט עץ שבא במגע עם מזון כמו קרשי חיתוך חשוב ליישם שמן טבעי שאינו רעיל ומתאים למגע עם מזון (לא תמצאו אותו בטמבוריות אלא בחנויות טבע או חנויות ייעודיות למכירת שמנים לעץ).
יתרונות וחסרונות של החומרים השונים
צבע או לכה על בסיס ממס הם בעלי ריח חזק, הם סמיכים יותר ולעיתים ללא דילול נכון נתקשה ליישם אותם.
עם זאת הם יתנו הגנה טובה לעץ במקרים של שחיקה גבוהה, בעיקר בתנאי חוץ של שמש חזקה וגשם.
צבע או לכה על בסיס מים הם כמעט נטולי ריח, הם פחות נדיפים ולכן בריאים יותר. זמן היבוש שלהם קצר ומאפשר יישום די מהיר בין שכבה לשכבה, דבר שמשפיע באופן חיובי מאוד על חווית העבודה.
שיטות ואביזרי יישום
כדי ליישם חומר גם תצטרכו לעשות שימוש באחת מהשיטות הבאות:
רולר- מתאים בעיקר לצביעת משטחים גדולים
מברשת- מתאימה בעיקר למשטחים בינוניים וקטנים, אזורים פחות נגישים אפשר לצבוע בעזרת מכחולים
מיכל התזה- בעזרת ספריי קנוי או מילוי פיסטולט- אביזר ייעודי לצביעה- מתאים למשטחים בינוניים או קטנים וגם לאזורים פחות נגישים או עיטורי עץ.
סמרטוט- דרך נהדרת לעשות שימוש נוסף בחולצות כותנה ישנות לפני שהן נזרקות, למעשה זו הדרך המועדפת עלינו בעיקר ביישום צבעים ולכה על בסיס מים.
מתי ליישם את חומר הגמר- לפני או אחרי הרכבת הרהיט?
שאלה מצויינת בעיקר לחובבים.ות שאוהבים תוצאות מהירות. בגדול עדיף ברוב המקרים ליישם גמר לפני החיבור ולאחר החיבור לעשות תיקונים אם צריך. כך הגמר מגיע לכל חלקי העץ.
אבל...לא תמיד יש סבלנות לחכות, אנחנו מכירים את זה, אז הנה עוד כמה פרטים חשובים אם אתם אוהבים לעבוד מהר.
שימו לב שיישום חומר הגמר לפני הרכבה די הכרחי במצבים בהם אתם משלבים 2 צבעים בתוך הרהיט. במצב שבו הרהיט כבר מורכב יהיה קשה מאוד לא להכתים צבע אחד עם השני.
אם מיישמים גוון אחד בלבד לא נורא כל כך אם תיישמו לאחר ההרכבה אבל קחו בחשבון שיהיה לכם קשה להגיע לנקודות החיבור, לכן עם צבע אטום הפיספוסים עלולים לבלוט, עם לכה שקופה או שמן פחות... (באופן כללי כדאי להתחיל ביישום חומר הגמר כשהרהיט הפוך, כלומר ליישם במקומות שפחות נראים לעין ולסיים את הצביעה כשהרהיט עומד כראוי).
ומה קורה לעץ ולרהיטים שלא מיישמים עליהם חומרי גמר?
בחוץ העץ יאפיר וייסדק עם הזמן, בתוך הבית אם לא תהיה לו הגנה הוא עלול לספוג כתמי אוכל או טושים וכו' . תמיד אפשר לשייף את השכבה העליונה ולחשוף עץ בעל מראה חדש אבל כדאי ליישם עליו שכבת הגנה מראש.
דוגמאות: פלטה של שולחן ללא גמר שספגה כתמים של צבעי ילדים, 2 כסאות מלך: אחד בן שנה שהיה חשוף לשמש ישירה ללא חומר גמר ואחד שרק נבנה, ספסל המשלב צביעה בצבע ובלכה (החלקים נצבעו לפני החיבור).
טיפים והערות כלליות:
+ קראו תמיד את תווית היצרן על גבי חומר הגמר! רוב המידע שאתם זקוקים לו נמצא שם.
+ בדקו אם בחנות שבה אתם רוכשים את חומרי הגמר יש דוגמיות עץ שעליו מיושמים חומרים שונים. הן יתנו לכם מושג טוב לגבי התוצאה.
+ עם זאת...קחו בחשבון שתאורה, סוג החומר והתנאים בהם הרהיט עומד לאורך זמן משפיעים על האופן שבו מתקבל הגמר. צפו לשינויים קלים.
+ אם יש לכם אפשרות- יישמו את החומר על דוגמא קטנה של העץ או אזור קטן שלא נראה לעין ברהיט שלכם, זה יתן לכם את המושג הטוב ביותר לגבי התוצאה הסופית.
+ יישמו את החומר עם כיוון הסיבים.
+ עשו שימוש בחומר מועט בכל פעם, תמיד אפשר לעלות עם שכבה נוספת לאחר שהקודמת התייבשה.
+ אם לאחר ייבוש השכבה הראשונה אתם מרגישים שהעץ מחוספס, יש ללטש בנייר עדין, לנקות את האבק עם סמרטוט לח ורק לאחר מכן ליישם שכבה שנייה.
+ היות והעץ מושפע מתנאי מזג האוויר (סופח ומנדף לחות) חומר הגמר יושפע גם הוא מאותם תנאים. לכן פחות מומלץ ליישם לכה על רהיטי חוץ, היא נוטה להיסדק, להתקלף ולהשחיר. בנוסף בגלל שהיא אוטמת את העץ מבחוץ, חדירת מים עלולה לגרום לעובש והתנפחויות. שמן חודרני הוא גמיש ביחס אליה ולכן מומלץ יותר לפרויקטי חוץ.
+ עקבו אחרי מצב הרהיטים שלכם, תחזוקה טובה תאריך את חייהם.
+בארץ השמש והקרינה חזקות מאוד ולכן רוב חומרי הגמר שיושמו על רהיטי חוץ ידרשו בכל מקרה תחזוקה וצביעה מחודשת בתקופות זמן קצרות יחסית (כל שנה שנתיים).
+ בצביעה חוזרת של רהיטים מומלץ ליישם חומר בעל בסיס זהה לזה שיושם בעבר על הרהיט, אם אינכם יודעים מהו החומר חשוב מאוד ללטש את העץ ולהסיר כמה שיותר חומר קיים. ראו דוגמא בתמונות.
+ ניקוי כלי היישום חייב להיעשות מיד בתום השימוש ובעזרת בסיס חומר הגמר שבו השתמשנו (מים/טינר/טרפנטין).
לסיום-
מדגישים שוב: בניגוד להרבה מוצרים אחרים בהם אנשים משתמשים באופן אינטואיטיבי אנחנו ממליצים מאוד לקרוא את הוראות היצרן על תווית חומר הגמר. הם יתנו לכם את רוב המידע שתזדקקו לו לצורך הצביעה כולל תיאור בסיס החומר לצורך דילול וניקוי, שיטות יישום מומלצות, זמן ייבוש בין השכבות וזמן ייבוש סופי. עבודה על פי ההנחיות תחסוך לכם מצבים לא נעימים כמו גמר דביק (כי לא המתנתם כנדרש בין יישום שכבות הצבע או יישמתם במזג אויר לא מתאים) מראה לא סופי לא אחיד או פיצוצים בגמר בגלל אי התאמת חומר הגמר לסביבת הרהיט... בקיצור, קחו רגע ותקראו עד הסוף את ההנחיות.
טיפ אחרון שמגיע מתוך ניסיון ליווי של א.נשים רבים שעשו ועושים את צעדיהם הראשונים בעולם נגרות החובבים: אל תייסרו את עצמכם ותתלבטו שעות לגבי בחירת גוון הצבע, עשו בחירה אמיצה ומושכלת שכוללת התאמת הצבע למרחב שבו ימוקם הרהיט הן מבחינת עיצוב והן מבחינת שמירה על העץ (אפשר גם להתייעץ עם חובבי עיצוב שיש להם עין וטעם טובים) ופשוט לכו על זה!
אם לא תהיו מרוצים, ברוב המקרים תוכלו לצבוע שוב עם חומר בגוון אחר בעל בסיס דומה.
בהצלחה!
היבטים נוספים של בטיחות בצביעה, מתי מדללים וכיצד, שיטות יישום, דוגמאות מצולמות ושאר טיפים נלמדים באופן מורחב בקורס הדיגיטלי שלנו. מוזמנים להצטרף לקהילת התלמידים והתלמידות שלנו :)
יפעת ואמיר
*להעמקת קריאה בנושא שמנים לעץ בקרו באתר כלי ראשון
Comments