top of page

ללמוד חשבון באמצעות נגרות

יפעת: כשהייתי בכיתה ד' פיספסתי כמה שעורים בחשבון וכשחזרתי ללמוד לא ממש הבנתי על מה מדברים בכיתה. ניחשתי את התשובות במבחנים ופזלתי לצדדים כדי לנסות לגנוב הצצה מדפים של חברים, זה היה מבאס.

זכורה לי היטב תחושת הצלחה אחת כשסוף סוף הצלחתי להבין מה זה שברים.

זה קרה כשהמורה שלנו, רוחל'ה, הביאה מלא שוקולד לכיתה ואמרה- "קחו כמה שתרצו אבל התנאי הוא שתדעו לומר כמה לקחתם מתוך השלם". אני לא זוכרת כמה קוביות היו על השולחן אבל בצעד אמיץ לקחתי 8 (רוב הילדים לקחו אחת או שתיים ובחרו בתשובה הקלה). רוחל'ה שמה יד על היד שלי. השתררה דממה בכיתה והגלגלים במח שלי עברו להילוך חמישי. בקול רם וברור אמרתי – שמינית או... שליש! (לא זוכרת מה הייתה התשובה, אך היא הייתה נכונה) רוחל'ה חייכה חיוך ענקי מאוזן לאוזן ואני זכיתי לא רק בהכי הרבה שוקולד ובתחושה שניצחתי את המערכת, אלא שההבנה מה זה שברים חילחלה לי עמוק לתוך הראש בדיוק ברגע הזה.

מוטיבציה היא מנוע חזק ללמידה. אם הילד.ה שלכם אוהב לעבוד עם עץ ומתקשה בלימודי החשבון, או אתם מורים/הורים/גננות ומתחשק לכם להעביר את הנושא הנלמד בדרך אחרת, נגרות זו דרך מעולה ללמוד נושאים שונים באופן יצירתי ומוחשי.


ללמוד חשבון באמצעות נגרות

 

אמיר ואני נולדנו באותו שנתון אך גדלנו באזורים אחרים בארץ. אנחנו לא יודעים איך זה עובד היום, אך כשאנחנו היינו בתיכון היו שני סוגים של תלמידים שלמדו 3 יח"ל במתמטיקה: חבר'ה שהיה להם קשה ב4-5 יח"ל וחבר'ה שקסם להם הרעיון לא ללמוד מתמטיקה בכיתה יב כי הבגרות של 3 יח"ל התקיימה בכיתה יא.

שנינו היינו בטוחים שלא נבנה לעצמנו קריירה בתחום שדורש הרבה מספרים וזה לא בא לאף אחד מאיתנו בקלות בכל מקרה, 3 יחידות נשמע אז כמו כיוון טוב.

האיום של המורות שלנו "אתם עוד תזדקקו לזה ותצטערו שלא השקעתם במתמטיקה!!!" כמעט התממש. אמנם אנחנו לא מצטערים אך אנחנו בהחלט עושים שימוש יומיומי במספרים.

מדי יום אנחנו סוכמים מספרים, משרטטים תרשימים, מחשבים חישובים הנדסיים וכמויות חומרים... זה לא תמיד בא בקלות, אבל בכל פעם שאנחנו נתקלים בקושי אנחנו לא ממש מתבאסים, המוטיבציה שלנו ללמוד ולהשתפר דווקא עולה.

במירוץ לבגרות, כשזה היה רק אנחנו והעיפרון מול הנייר, היינו מתוסכלים. היום אנחנו מבינים שעשייה פיזית – חומרית מעודדת למידה עצמאית, היא הופכת את הדרך למהנה יותר, למוחשית יותר, ואת האתגרים למשחק. חוץ מזה דרך העבודה בעץ והמפגש עם אתגרים כאלו אנחנו לומדים המון מיומנויות חדשות..


חשבון והנדסה הם תחומים שמבוססים כמשהו ש'חשוב לדעת' בתרבות שלנו, אז אנחנו יכולים להבין את התחושות המבאסות של מי שמתקשה. אנחנו לא מורים למתמטיקה ובטח יש מיליון דרכים ללמוד על מספרים, אבל הנה כמה רעיונות על איך לעשות שימוש בעבודה בעץ כדי ללמוד קצת חשבון והנדסה.

אם יש לכם רעיונות נוספים נשמח מאוד לשמוע! אולי נוכל אפילו לייצר בנק רעיונות לפי גילאים.


ללמוד על השלם וחלקיו-

מה הפעולות שעושים?

לוקחים חתיכה ומנסרים אותה לחצי, אח"כ כל חצי לרבע וכן הלאה. אפשר לשוחח על חלוקה שווה וחלוקה שאינה שווה.

מתי הנושא יעלה בעבודות נגרות ממשיות?

כשנצטרך לבנות משהו עם חלקים שווים כמו רגליים של שולחן או מסגרת לתמונה.


*עם גילים גדולים יותר אפשר לדבר גם על חלוקה שאינה שווה מתוך השלם או על חלוקה עם שארית. בניסור ידני למשל, יהיה קשה להגיע לתוצאה מדוייקת של חלקים שווים (למי שאינו מנוסה מספיק בניסור ידני), לעומת שימוש במסור עגול/גרונג.

מתי הנושא יעלה בעבודות נגרות ממשיות?

כשנרצה לנצל חומרי גלם בצורה מיטבית למשל. נניח יש לנו קורה באורך 410 ס"מ ונרצה לחתוך ממנה חתיכות שוות באורך 50 ס"מ, בסוף תישאר לנו שארית...


ללמוד שברים באמצעות נגרות

ללמוד על נקודה עשרונית-

מה הפעולות שעושים?

לוקחים חתיכת עץ ובודקים מה מידת האורך הרוחב והגובה/עובי שלה. ברוב המקרים כשמדובר בשאריות המידה לא תהיה שלמה.

מתי הנושא יעלה בעבודות נגרות ממשיות?

כשנעשה שימוש בשאריות וגם כאשר נרכיב משהו מכמה חלקים.

בדר"כ עובי החומר הוא לא מספר שלם, לדוגמא: אם נניח 2 חתיכות בעובי 1.8 ס"מ משני צידי חתיכה שאורכה 10 ס"מ, המידה הסופית של הפרויקט תהיה 13.6.


ללמוד על נקודה עשרונית באמצעות נגרות

ללמוד על אלכסון

מה הפעולות שעושים?

כדי לוודא שמרובע הוא אכן מרובע, כלומר שהוא סימטרי ובעל זוויות ישרות מודדים את שני האלכסונים שלו ומוודאים שהמרחקים בין הפינות הנגדיות שווים. בטכניקה זו נוכל גם למצוא את מרכז המרובע.

מתי הנושא יעלה בעבודות נגרות ממשיות?

כאשר נרצה ליצור מבנה סימטרי כמו במדפי כוורת למשל ולוודא שהצלעות מקבילות ושוות.


ללמוד על אלכסונים ומצולעים באמצעות נגרות

ללמוד על זוויות ומצולעים

מה הפעולות שעושים?

חותכים חלקים בזוויות שונות ומנסים להרכיב מהם צורות חדשות, ללמוד מהו סכום זוויות בריבוע, במשולש, במשושה....

מתי הנושא יעלה בעבודות נגרות ממשיות?

כשנרצה לבנות רהיטים בעלי זוויות כמו מדף משושה או ספסל עם רגליים בזווית

ללמוד על עיגול, קוטר ורדיוס

מה הפעולות שעושים?

יוצרים מחוגה מסרגל עץ. מחליטים על קוטר רצוי, לוקחים חתיכה קצת יותר ארוכה מאורך הרדיוס של העיגול שנרצה ליצור, קודחים שני חורים במרחק שווה לרדיוס. אחד מהחורים ישמש כנקודת נעיצה- מרכז העיגול, ודרך השני נעביר חוד של עיפרון ונשרטט. אפשר להשתמש באותו סרגל ולקדוח חורים במרחקים שונים כדי ליצור עיגולים בקטרים שונים.

לאחר מכן נמצא את מרכז החתיכה שממנה ניצור את העיגול, נמקם את בסיס המחוגה ע"י נעיצת בורג/מסמר במרכז ונשרטט את העיגול (ראו תמונות וסרטון וידאו המדגים את כל התהליך).

מתי הנושא יעלה בעבודות נגרות ממשיות?

כאשר נרצה ליצור משטח עגול כמו מושב לשרפרף או פלטה של שולחן. (תמיד מתחילים מריבוע, מוצאים מרכז ומשרטטים עיגול).


בתמונות השלב הראשון: יצירת המחוגה- סימון חורים במרחק 2 ס"מ אחד מהשני ולאחר מכן קידוח


בוידאו השלב השני- שרטוט העיגול ע"י שימוש במחוגה


ללמוד על המרחב

בעזרת שימוש במטר, סרגל וקליבר ניתן ללמוד על מידות אורך, רוחב, עומק, נפח.

מה הפעולות שעושים?

אפשר לעשות המון דברים כדי ללמוד על מידות ומרחב למשל: להעריך אורך של חדר מסויים ולאחר מכן למדוד אותו, לבדוק מידות של חתיכות עץ קיימות וכמובן לשרטט קווי עזר לפני ניסור במידה רצויה.

מתי הנושא יעלה בעבודות נגרות ממשיות?

בכל עבודת נגרות רצינית נדרשות מדידות מסוגים שונים.

*אם תרצו להעמיק בתחום כלי המדידה ומדידות בנגרות יש לנו סרטון נהדר מסדרת "נגרות בקטנה" על הנושא. מעבר להיכרות עם הכלים השונים הוא מלא בטיפים וטריקים שונים למדידה וסימון.


לסיכום:

אנחנו מאמינים שנגרות היא תחום שכולל המון מיומנויות חיים. דרך העבודה בעץ אפשר ללמוד המון על העולם. על סבלנות, על קיימות, עזרה הדדית, על תרומה לקהילה, אחריות ועוד ועוד....

הפעם התמקדנו בתחום מאוד ספציפי שאנחנו עושים בו שימוש יום יומי מבלי לשים לב כמעט –חשבון והנדסה.

מזמינים אתכם לחשיבה משותפת על נושאים נוספים שהייתם רוצים להנגיש לילדים באמצעות נגרות.


ואם אתם רוצים לבסס את הידע שלכם בעבודה בעץ כדי שתוכלו להשתמש כלי הזה ללמד ילדים נגרות, חשבון והרבה מעבר לכך- מוזמנים להכיר את הקורס הדיגיטלי שלנו "נגרות עם ילדים" שיתן לכם המון ביטחון להתחיל.

bottom of page