top of page

נגרות ובינה מלאכותית

ברוח התקופה חשבנו לעצמנו, איך כלי ה-AI יוכלו להשתלב, לעזור או לקדם אותנו בעבודה עם עץ. בגלל שאנחנו פוגשים הרבה נגרים ונגריות חובבים/ות בתחילת הדרך אנחנו יודעים שהפקה של תכניות עבודה, אפילו פשוטות ביותר, הן דבר שצריך לתרגל. כדי להגיע למצב שרעיון לפרויקט חדש יתורגם לרשימת חיתוכים ולשרטוט על דף צריך לצבור קצת ניסיון, לטעות קצת ולתרגל את המיומנות הזו.

אז ברור שהרעיון הראשון שקפץ לנו לראש הוא יצירה של תכניות עבודה באמצעות ה-AI :) אם נוכל להפיק שרטוטים באופן אוטומטי זה יקל מאוד על חייהם של נגרים מתחילים ותכלס גם לנגרים בעלי נסיון זה יכול להועיל בדמות חסכון בזמן.

אנחנו לא מכירים כלי שיודע להפיק שרטוטים או הדמיות עם מידות בהתאם להנחיות כתובות או מתוך תמונה (הנה רעיון למפתחים השונים) אז פנינו לצ'אט בוט chatGPT בבקשה לייצר רשימת חיתוכים (שממנה אפשר בקלות יחסית לפתח תכנית עבודה) ושיתאר את שלבי ההרכבה של מדף תבלינים פשוט למטבח במידות 50X30X10 , פרויקט ראשון נהדר לחובבים!

את תשובותיו של הצ'אטבוט בדקנו ואנחנו שמחים לשתף אתכם בכל התהליך ובדיאלוג בינינו. בנוסף נציין גם מה אנחנו חושבים ומה הן המסקנות מכל התהליך.


כמה הערות כלליות לפני שמתחילים...

מניסיון מוקדם יותר הבנו שללא נתונים הכוללים מידות בסיסיות לא נגיע לשום תוצאה אז כדי להקל על הרובוט הנחמד החלטנו לציין את חתך הקורה שנעבוד איתה – 2X10 - בחרנו בפרופורציה הזו כי זה חתך נפוץ מאוד ואפשר להשיג אותו כמעט בכל מקום. כך תהיה לו גם נקודת יחוס לפרופורציות החומר ולנו בתקווה, תיווצר תכנית עבודה לבניית מדף מחומר זמין יחסית.

כל שלב שלא הבנו או שיצר אצלנו שאלה חדשה סימנו בקו ירוק על גבי התמונה כך שזה יקל עליכם לעקוב אחרי המחשבות שלנו בתהליך.

דבר חשוב נוסף- את התשובות מהצ'ט תרגמנו לשרטוטים שעזרו לנו להמחיש את כוונותיו. צירפנו גם אותם במקומות הרלוונטים בפוסט.


יוצאים לדרך!

כך הצגנו את הפרויקט לצ'אטבוט:

צור תכנית חיתוכים למדף מטבח במידות 50X30X10 תוך שימוש בקורות 2X10 ותאר את שלבי החיבור.


כמצופה, קודם הוא הציג את תכנית החיתוכים ואחריה את שלבי החיבור.

בתשובתו היו כמה דברים שהעלו אצלנו שאלות ותהיות. רשימת החיתוכים נראית בסדר , מעט דלה בחלקים אבל כנראה לא פירטנו מספיק את בקשתנו. המונח "side shelves"- מדפי צד היה מעט מוזר, הנחנו שהתכוון לדפנות המדף אז החלטנו לא לייחס לזה חשיבות.

הסעיף האחרון בתכנית החיתוכים היה הכי בעייתי, לא היינו בטוחים איך הוא מתכוון ליצור משני חלקים באורך 10 ס"מ את התמיכה האחורית. (אל תדאגו לא עשינו לו הנחות, נחזור לכך בהמשך).

את שלבי העבודה הוא פירק לשישה שלבים, שלושת השלבים הראשונים תוארו כך:


אם זרמנו עם רשימת החיתוכים, בתיאור שלבי העבודה כבר גילינו כמה סדקים בתכנית. יש פרמטרים חשובים שהצ'אטבוט לא התייחס אליהם כלל כמו עובי החומר או צורת התלייה ויש חלקים שלא ממש הבנו איך הוא תכנן לחבר אותם או מה בעצם כוונתו (מסומנים כאמור בירוק).

בשלב מס' 1 הוא מנחה לחבר את שני החלקים שיהוו את החלק העליון והתחתון של המדף יחד, כלומר אחד אל השני. קצת סותר את תפקידם אבל התעלמנו מהעניין הזה ויצאנו מנקודת הנחה שמחברים אותם אחד לשני באמצעות הדפנות. בשלב השני הוא תיאר חיבור זהה של שני חלקים באורך 30 ס"מ. להזכירכם אלו הם הדפנות או כפי שכינה אותן "מדפי הצד". היות ומדובר בפרויקט פשוט לא עשינו עניין מהמינוח הזה אבל אם היה מדובר בפרויקט בעל רשימת חיתוכים גדולה יותר או פרויקט מורכב יותר יש סיכוי טוב שהניסוח הזה היה מבלבל.

שלב מס' 3- ברור ומעולה! אהבנו שעודד אותנו לוודא שהמדף מאוזן והכל ב-90 מעלות.


נתקדם לשלושת השלבים הבאים ולסיום הפרויקט:


שלב 5 מתאר את שיוף החלקים ובשלב 6 יישום של חומר גמר וזה מצוין אך שלב מס' 4 השאיר אותנו עם הרבה סימני שאלה.... בשלב זה הוא מתייחס לחיבור התמיכה האחורית אך לא הבנו איך הוא רוצה לחבר אותה. מדובר בשתי חתיכות קטנטנות באורך 10 ס"מ ולא ממש הבנו איך הן יתמכו במדף.

ולכן כך נראה ניסיון השרטוט הראשון שלנו:



אח"כ חשבנו שוב על העניין ותהינו אם חשב להשתמש בתמיכה האחורית מתחת לאחד החלקים האופקיים בצורה שגם תתמוך את המדף וגם תהווה נקודת חיבור לקיר. אז יצרנו את הסקיצה הבאה שמתייחסת לשתי האפשרויות:



בהמשך החלטנו פשוט לשאול את הבוט איך שתי החתיכות הקטנות יהוו תמיכה אחורית. בתשובתו הוא תיאר קודם כל חיבור בין שני החלקים עצמם (סעיף 1). הסקנו שהוא מכווין אותנו ליצירת תמיכות בצורת האות L, כמו פירזולים מוכנים רק עשויים מעץ. בסעיף 2 הוא הגדיל ראש ותיאר כמה דרכים לייצר את תמיכה אחורית: ע"י חיבור ה-L שיצרנו למדף העליון, למדף התחתון או לחלקי הצד:



אבל אז תהינו לגבי מס' החלקים שייעד לטובת התמיכה בתכנית החיתוכים - שני חלקים בלבד- כלומר הוא הכווין ליצירת תמיכה אחת לכל הפרויקט. שאלנו אותו על כך והחלטנו שהגיע הזמן להפעיל מעט ביקורת אבל בשם הלמידה והפירגון לבוט השתדלנו לא לפגוע בתכנית המקורית אז רק רמזנו שאולי כדאי להוסיף תמיכות.

השאלה הזו מיקדה אותו לתשובה הגיונית יותר וכשהוא חשב שוב הוא באמת המליץ לייצר יותר מתמיכה אחת :) חמוד.


כדי להתקדם הלכנו על האפשרות הכי סבירה בעינינו- חיבור 2 תמיכות בצורת L למדף התחתון. וכך נראה ניסיון שרטוט נוסף של הפרויקט:



שימו לב לפיסקת הסיכום שהוסיף על התמיכות האחוריות, הוא ממליץ לוודא שהכל מפולס גם כדי שדברים לא יפלו מהמדף וגם כדי שהתמיכות האלו ייצבו את כל המבנה וזה בהחלט חשוב מאוד :)


את כל תהליך ההרכבה הוא סיכם בפסקה שמאוד אהבנו: הוא ציין שזו תכנית בסיסית ואם נתחשב בצרכים הספציפיים שלנו יתכן שנצטרך לחתוך חלקים נוספים או ליצור התאמות של המידות והחומרים. בסוף הוא גם עודד אותנו להתייעץ עם מקצוען או אדם מנוסה בתחום בניית הרהיטים לפני תחילת הפרויקט.

שימח אותנו שהוא השאיר פתח לשיפורים ושהוא לא יהיר, זו תכונה טובה לכל נגר חובב שניגש לתכנון פרויקט חדש, תמיד כדאי לבדוק אופציות נוספות ולשמור על ראש פתוח.


ואז חשבנו על נושא העיצוב וניראות המדף....

בתחילת הפרויקט נצמדנו לעניין הטכני וגם רצינו להכיר את הצ'טבוט ואת "האופי שלו" (אם אפשר לקרוא לזה כך). השיח שהתפתח עודד אותנו לאט לאט להפעיל חשיבה ביקורתית ולהביע את דעתנו , כך הגענו לנושא העיצוב.

בהתחלה חשבנו על הניראות בהקשר של תמיכות המדף בצורת האות -L שהוא הציע ופשוט אמרנו לו בפנים מה אנחנו חושבים :בלי להעליב אנחנו חושבים שזה יראה רע.

אז למדנו שהוא מכונה פרקטית שלא נעלבת בקלות (סה"כ זה מאוד חיובי שאין לו אגו, אם מתחילים להרהר במה שמכונה מעוצבנת יכולה לעשות מהר מאוד מגיעים למחשבות ציוריות מדי).

הוא הציע 4 אלטרנטיבות לתמוך את מבנה המדף ותיאר כל אחת בסעיף משלה, דבר שמאוד יכול לעזור בהבנה ותרגום של של נתונים טכניים.

אלו היו הצעותיו:

שימוש בזוויות מתכת (brackets), שימוש בזוויות עץ מעוצבות (corbels), להגדיל את עובי החלק העליון והתחתון או לעשות שימוש בפאנל אחורי (אנחנו תרגמנו את המחשבה הזו לפלטה, דיקט או משהו בסגנון).


לסיכום אמר שההחלטה על הדרך המתאימה ביותר היא עניין של טעם אישי ושכדאי לבחור את הדרך הכי מספקת מבחינתנו וגם זו שהכי תתאים לדעתנו מבחינה עיצובית למטבח מסביב.

באמת אפשר להתווכח על האסתטיקה של כל אחת מהדרכים, (אנחנו באופן אישי היינו הולכים על אופציה מס' 4 אבל כל אחת והעדפותיו) אבל הערכנו מאוד את העובדה שהפנה את תשומת הלב להתאים את עיצוב המדף למראה הכללי של המטבח. הרי עיצוב הרהיט משפיע על עיצוב הסביבה ומושפע בחזרה ממה שקורה סביבו.

הנה כל הדיאלוג בנושא העיצוב:


מתקדמים למדף מורכב יותר

היות והעיצוב של המדף עצמו היה מאוד בסיסי פנינו אליו בבקשה ליצור מדף עם כמה חלוקות נוספות וביקשנו שיכלול גם מתלה למגבת מטבח. המטרה הייתה ליצור מדף שיהיו לו כמה שימושים וגם שהמראה שלו יהיה מענין. בתשובה הוא שיתף תכנית חיתוכים עם עוד חלקים כמצופה, אך לא פירט את המרחקים בין המדפים או איך בדיוק ליצור את מתלה המגבות משתי חתיכות קטנות נוספות במידה של 10 ס"מ. בקיצור, זה השאיר אותנו עם עוד סימני שאלה.


בואו נראה רגע את תכנית החיתוכים שיצר למדף עם חלוקות נוספות:


באשר לתיאור שלבי העבודה הם היו זהים לאלו שפורטו בפרויקט הראשון (אז לא צירפנו את צילום המסך כי נראה לנו מיותר). מה שהיה שונה הוא שבאמצע הוא הוסיף את שלב החיבור של המדפים האמצעיים. הוא לא ציין כיצד לחבר אותם או מה המרחק ביניהם מה שהוביל לכמה אפשרויות ליצירת הפרויקט, אז הנה השרטוטים שיצרנו בהתאם:



ואז חשבנו עוד קצת והבנו שאפשר אפילו כך:



וכששאלנו אותו לגבי המרחק בין המדפים (כי לא הייתה לכך התייחסות בתשובה הראשונה) הוא דווקא השיב יפה והמליץ למדוד את הדברים שיעמדו על המדף ולכוון את המרחק בין המדפים בהתאם:



ובאשר לחיבור מתלה המגבות זו כבר באמת הייתה חידה, כל כך עמום שלא התייחסנו אליו בשרטוטים הקודמים. בדומה לחיבור שתואר בשלבי העבודה הראשונים בהם הצ'אטבוט הנחה לחבר את שני החלקים שמהווים את התחתית והחלק העליון יחד (כנ"ל את הדפנות) גם את שתי החתיכות שאמורות להיות מתלה למגבת הוא הכווין לחבר יחד. בסעיף השני גם לא ממש ירדנו לסוף דעתו...


אז במקום להמשיך ולתהות על כוונותיו, בשלב הזה הגענו לנקודה משמעותית ביחסים שלנו עם ה- chatGPT. הזכרנו לעצמנו שאנחנו לא חוקרים את תופעת ה-AI סתם, המטרה שלנו היא לבדוק אם הדבר הזה יכול להיות כלי עבודה מקדם.

אז במקום להיות חמוצים החלטנו לקחת אחריות על הפרויקט התחלנו לתת דרור ליצירתיות שלנו.

לקחנו את המידע החדש ויצרנו שרטוט נוסף ואחרון לתהליך הזה:



באמת שלא הבנו את קו המחשבה (אם היה כזה) לגבי חיבור מתלה המגבות...אז הלכנו על הרעיון הכי סביר שעלה לנו לראש והוספנו מוט עשוי מקל מטאטא ושני קדחים בחלקי המתלה. התרצינו, יש לנו תכנית נחמדה מאוד!


לקינוח פנינו למחולל התמונות Midjourney עם בקשה ליצור דימוי של מדף מטבח עם חלוקה אמצעית ומתלה מגבות, הנחייה די דומה לזו שהזנו בGptchat. הדבר היחיד שהיה שונה הוא שביקשנו שהמדף יהיה בסגנון ה- DIY, (המעבר לתמונה חזותית מצ'ט פתח אופציות לבקשות נוספות שמתייחסות לעיצוב).

הנה מה שקיבלנו בתמורה, תיאור ה- prompt (כלומר נוסח הפנייה למחולל התמונות) תחת התמונה:


prompt: kitchen shelf made of wood with towel hanger and internal division, dimensions 50 cm width 30 cm hight 10 cm depth, diy style.


המעבר למידג'רני איפשר לנו לדמיין את הפרויקט אחרת ולמעשה פתח עולם שלם של עיצובים לאותה התכנית.

אמנם הוא לא נצמד לתכנית חיתוכים זהה בכל אחת מהאופציות אך הפרשנות שלו לפרויקט פתחה בפנינו אופציות נוספות למשל: חיבור של המדפים אל הדפנות באופן שישבור קצת את צורת המלבן המשורטט, יצירת המדפים עצמם מעץ בפרופורציות אחרות, ניסור צורני שמוסיף לעיצוב והשוס- הוא נתן אופציה של מדף עומד ולא רק מדפים תלויים!

הוא הוסיף נשמה לתכנית הטכנית שיצרנו עם ה- chatGPT וגרם לנו להרגיש שאנחנו הרבה יותר מוכנים לפרויקט!



תובנות מתהליך העבודה עם GPT ומידג'

אז מה אנחנו חושבים על כל תהליך העבודה הזה? קודם כל שמתם לב שהם הפכו להיות חברים שלנו ויש להם עכשיו כינויים? אם נכנסנו לחוויה הזו עם מעט חשש, מהצד השני שלה הדברים נראים קצת אחרת ועכשיו אנחנו חושבים שיש כאן כלי משחק חדשים ומעניינים, בהחלט יש להם פוטנציאל לשותפות איתנו ואנחנו מיודדים. ימים יגידו אם נצליח באמת לגייס אותם לצוות סטודיו9... אנחנו מתחייבים להמשיך לתת להם צ'אנס ואם נלמד דברים חדשים ומעניינים נמשיך לשתף אתכם.

בינתיים ריכזנו את המסקנות והדברים שלמדנו מההתנסות הזו:

  1. מידות- חייבים להתחיל ממידה כלשהי. מידת הקורות שמהם נבנה את הפרויקט, מידה של המקום המיועד, מידה כללית של הפרויקט...משהו שייתן לנו נקודת יחוס מתמטית וממנה הצ'טבוט יוכל לחשב את החלקים השונים בפרויקט.

  2. ספקו כמה שיותר פרטים! כדאי להתייחס לכל הפרמטרים החשובים לנו כולל סגנון עיצוב, כמות החלוקות (אם זה מדף) ושימושים (למשל איחסון תבלינים, תליית מגבת או נייר סופג) . אם היינו ממשיכים בצ'ט על המדף לדוגמא היינו מתארים מראש אם החלוקה היא אנכית או אופקית. הבוט משתמש במידע נוסף שיש לו בבסיס הנתונים ומציע הצעות מועילות תוך התייחסות לכל הפרטים שנותנים לו. אפשר לתאר אפילו את רשימת הציוד שיש לכם כדי שיהיו לו את כל המגבלות והדרישות הבסיסיות, הוא יתייחס לכך בתכנית!

  3. תיעוד השיחה- אם לאורך הדרך הגעתם למסקנות חדשות שתפו אותו! הוא זוכר את כל השיחה ונותן לה כותרת כך שתוכלו לחזור אליה אחרי כמה ימים ולהמשיך אותה מהמקום שהפסקתם. כך תוכלו להמשיך ולשכלל את הפרויקט. זה אדיר!

  4. הפעילו חשיבה ביקורתית- אל תסמכו עליו ב-100% ובאופן עיוור. שאלו אותו שאלות ספציפיות ובקשו אופציות נוספות (אם הוא לא מנדב בעצמו). קחו את הדברים שלו כהמלצה מושכלת ולא כמשהו חד משמעי. באופן הזה הוא יעודד אתכם ל.....(סעיף הבא)

  5. עידוד לחשיבה יצירתית- פנינו לצ'טבוט בדרישה למצוא פתרונות אך דרך הפעולה שלו עודדה אותנו למצוא פתרונות יצירתיים בעצמנו. בכל מקום שהיתה לנו אי וודאות נוצרה שאלה חדשה שהפנינו לבוט או לעצמנו. באופן הזה לכל בעיה נוצר פתרון על ידו או על ידינו! זה אדיר.

  6. בטיחות- לאורך כל הדרך הוא התייחס להיבט הבטיחותי של הפרויקט, זה היה נהדר! במקום שאנחנו לא הקדשנו לכך מחשבה, אפילו עוד בשלב התכנון, זה היה כמו תזכורת מתמשכת לנושא הכי חשוב שיש.

  7. שילוב כלים של בינה מלאכותית- השיח עם ה-GPT היה מעניין אך ברגע שפנינו למידג'רני בבקשה זהה, סט היכולות השונה שלו הרים את הפרויקט לכיוונים חדשים ופתח לנו עוד יותר את הראש. השילוב בין הכלי הטכני לכלי הויזואלי הם מתכון מנצח לדעתנו. לתפיסתנו תכנית עבודה שלמה מורכבת מרשימת חיתוכים, תיאור שלבי העבודה והמחשה ויזואלית כלשהי. השילוב בין הצ'ט למחולל התמונות יכול לייצר מענה מלא לפרויקט! זה נהדר עבור מי שלא יודע/ת לשרטט וגם עבור מי שאוהב/ת לקבל רעיונות חדשים.

  8. לפני שסוגרים קצוות השאירו מקום לספק- כל פרויקט ניתן לבנות בכמה דרכים וכל תכנית נתונה לפרשנות קצת אחרת, אפילו את ההגדרה הבסיסית לפרויקט אפשר לפרש בדרכים נוספות וליצור מדף אחר לגמרי במידות זהות. זו הסיבה שאנחנו מתחברים לרוח הכללית שנושבת מה- ChatGPT. לפני שאתם יוצאים לעולם האמיתי לביצוע, תנו לעוד מישהו להסתכל על התכנית. אין כמו בינה אנושית!

הפרויקט הבא שלנו יישם את המסקנות ויתחיל מנקודת פתיחה אחרת, מעניין לאילו תוצאות נגיע.


לסיכום

שיתוף הפעולה עם כלי ה-AI היה התהליך מרתק. הוא החזיר אותנו לפוזיציה של תלמידים שבאים לחקור תחום חדש.

עם זאת הוא עודד אותנו להשתמש בידע הקיים שלנו וגרם לנו להבין שעם כל הפחד שיש מהבינה המלאכותית, הגישה שלנו לגבי אופן השימוש בכלים האלה היא זו שתכריע בסוף.

אם נקבל את הצעותיהם של כלי ה-AI כפי שהם ולא נפעיל חשיבה ביקורתית התוצאות יכולות להיות הזויות.

אבל....

אם נפעיל שיקול דעת ונשתמש במה שהם מציעים באופן מושכל, אם נשכלל את הפלט שלהם ע"י שימוש בבינה הפרטית שלנו ונהיה פתוחים לכיוונים חדשים, נוכל להרוויח כפי שמרוויחים מכל שיתוף פעולה פורה: יכולות חדשות חיסכון בזמן ורעיונות חדשים. אנחנו באמת מאמינים שאחרי השקעה בתירגול ובבדיקת יכולות כל אחת ואחד יוכלו למצוא את השפה האישית שלהם בתקשורת עם ה-AI ובהפקת תוצרים מטריפים.

ואם אתם מרגישים שאתם זקוקים לחיזוק הבינה הפרטית שלכם בכלים תכנוניים והבנה עמוקה יותר לגבי עולם הנגרות השימושית, אנחנו מזמינים אתכם להכיר את קורסי הנגרות הדיגיטליים שלנו, בעזרתם תוכלו לגשת לכלי הבינה המלאכותית מנקודת פתיחה מלומדת ומנוסה יותר.

מזמינים אתכם לשתף אותנו בפרויקטים שיצרתם בשילוב עם בינה מלאכותית (ובכלל), נשמח לתת להם במה ולהמשיך לחקור את הנושא יחד.

שלכם/ן,

יפעת ואמיר.











bottom of page